The Cold Hard Facts

Nou, geweldig zeg, wat een reacties! Een paar, van mensen die ik al een tijd niet zag, waren erg in de trant van hoe zo ga je weg en waarnaar toe dan en waarom en wat ga je daar dan doen. Dus bij deze maar even de harde feiten, – dan hebben we dat even gehad en kunnen we weer fijn door jeremerien over gevoelens en taart. Hierbij een lijstje van Frequently Asked Questions – FAQs, dus.

Waarheen?

We verhuizen naar 71 Hanley Lane, Jericho, Vt 05465 en dat ligt hier. Jericho ligt ongeveer twee uur ten zuiden van Montreal (de dichtsbijzijnde grote stad), 3 1/2 uur ten noordwesten van Boston, en 7 uur ten Noorden (rijden, maar er is ook een vliegtuigje dat er 45 minuten over doet) van New York. voor mensen die Vermont kennen: een half uur ten oosten van Burlington (een fijn studentenstadje met cafe’s aan Lake Champlain – bootjes, fietspaden, Ben & Jerry’s overal (die komen daar vandaan)) en een uur ten westen van het skigebied Stowe (sjiek, dure mensen uit Boston en New York, Mozartfestivals in de zomer en vast allerlei andere festivals in de winter).

Waarom? (in godsnaam)

Nou we waren het eigenlijk altijd al van plan (o daar kom je nu mee (ja)). We wilden vooral de kinderen een stuk jeugd in Amerika meegeven – voor hun Engels en zodat ze twee culturen echt van binnen meemaken, en ik ging zelf toen ik acht was een jaar naar een bos in Amerika en vond het daar geweldig. En Chris heeft het, hoewel hij net zijn molenaarsexamen heeft gehaald en het op zijn werk ook reuze gezellig heeft, ook wel een beetje gehad met het eeuwig buitenlander zijn in Nederland. En ik wil ook best terug. En het kan van mijn werk. En mijn vader is nu twee jaar dood, met mijn moeder gaat het goed, maar zijn moeder begint wat minder te worden – en het is ook ‘eerlijk’ dat zijn familie ‘ons’ (in al onze glorie)  een poosje ‘hebben’.

Maar waarom nou juist daar heen?

Ten eerste willen we graag naar de ruimte, het bos, de aardige mensen van Vermont. We voelen ons daar allemaal erg thuis – drie jaar geleden waren we er van de zomer, we zaten we op een bankje aan het meer in Burlington na een fijn bezoekje aan het Science Center daar, en Iris, die drie was, zei: ‘Zullen we hier maar gaan wonen?’ En dat wilden we allemaal. Vincent woont er, Chris’ best vriend, en een goede vriend van mij, met zijn zootje ongeregeld van local yokel homo’s en jonge ex-vriendinnetjes en zijn moeder die een relatie heeft met een vriend van hem en er in de zomer is – enfin, we kennen er al wat mensen. En het huis dat we zagen is geweldig en we voelden ons er gelijk ontzettend thuis.

En hoe gaat dat dan met werk?

Ik ga voor Elsevier werken, in mijn zelfde baan: ik werk dan vanuit huis, maar wil een kantoortje huren in Burlington zodat ik niet steeds thuis ben. Ik krijg een Amerikaans contract – met vier weken vakantie en health care coverage, en ja, er is wel een ziekenhuis in de buurt (vraag van mijn zus…) Chris wil allemaal alternatieve-energie projekten doen, hij wil zowiezo zo’n beetje alle cursussen volgen die er maar zijn bij Yestermorrow, een soort school voor klussende hippies (wat heel Vermonts is om te zijn (en hij ook is)). En daarna krijgt hij vast veel werk – Vermont moet 8000 huizen bouwen en willen alles ‘green’ doen, dus daar hebben ze vast werktuigbouwkundige ingenieurs met ervaring in Europe voor nodig. En verder blijft hij de ‘main care giver’, oftwel huisman. En hij wil een strobaalhuisje bouwen in ons bos.

Ons bos??

Ja, om ons huis heen zit 4 hectare (dus 100 x 400 meter, is ongeveer 10 voetbalvelden in de breedte naast elkaar) bos, dat vast zit aan ander bos, dat nog weer vastzit aan ander bos en zo door tot in Canada. Een eland kan vanuit Canada naar onze achtertuin wandelen, zonder al te veel wegen ertussen. Hier zijn trouwens wat foto’s van ons huis… en erg veel van de school, sla die anders maar over.

Zijn daar dan ook beren?

Ja er zijn zwarte beren – die zijn klein en niet agressief – de bruine beren (Grizzly’s e.d.) zitten in het Westen.

En wat vinden de kinderen ervan?

Ze gaan hun vriendjes wel missen maar hebben er ook wel heel veel zin in: hun nieuwe school heeft van alles (kleine klassen, ruimte, een klimmuur, een cafetaria) dat de oude niet heeft, en ze hebben zin om boomhutten te bouwen en te vissen in het meertje van een National Park waar we vorig jaar ook kampeerden, en dat willen we dit jaar weer doen.

Nou, dat was het even: stel verdere vragen maar in de reactie-box, dan zal ik hier de antwoorden toevoegen!

Advertisements

1 Comment »

  1. Inge said

    Wanneer!!??!! Ik moet dat weten omdat wij begin juni in Montreal zijn, zoals je zelf zegt op slechts 2 uur van je nieuwe huis!!!!!!
    Het lijkt erop dat er twee versies van je blog bestaan, 1 waar dit nieuwe verhaal wel op staat, en die andere, waar ik steeds via email de updeets van krijg, waar het niet op staat. Ik ben nieuw in de blog-wereld, dus het zal wel iets met mijn privacy setting zijn ofzo.
    Inge

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: